Bron: website Branbantscentum.nl

Datum: 31 mei 2018

Op de bovengenoemde datum heeft de volgende informatie op internet gestaan:


START RENOVATIE LIEMPDS MONUMENTJE

Kloostertuin krijgt Mariagrot
zonder klimop

OP DE FOTO: De Mariagrot in de vroegere Liempdse kloostertuin wordt opgeknapt. Eric van der Heijden maakte vrijdag een begin met het snoeien van overtollig groen. Zijn moeder Tineke geeft de zaag aan. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

De Mariagrot in de vroegere tuin van het Liempdse Sint-Albertusklooster krijgt een opknapbeurt. Op initiatief van bewoonster Tineke van der Heijden van De Kloosterhof is vrijdag 14 december een begin gemaakt met het verwijderen van klimop die het monumentje had overwoekerd. Metselaars moeten de grot verder herstellen.

Een schenking van 50 gulden was in 1891 de aanleiding voor de oprichting van een herdenkingsplek voor Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Ook Bernadette, het herderinnetje dat in 1858 een aantal keren Maria zag verschijnen, werd bij de grot geplaatst. En zowel het Mariabeeld als het beeldje van Bernadette staan er nog steeds, ook al is het klooster verbouwd tot appartementencomplex en zijn de Zusters van Liefde al sinds 1983 verdwenen.

Bouwpastoor Albert Raaijmakers liet er in 1891 geen gras over groeien en nam het initiatief voor de oprichting van de Mariagrot. En moeder overste Benedictine zorgde ervoor dat de herdenkingsplek al in juli van datzelfde jaar in gebruik kon worden genomen. De kleuters van de bewaarschool en de meisjes van de taalschool onderhielden de perken rondom de grot en staken er regelmatig een kaarsje op.

En kaarsjes branden er nog steeds bij Maria. Veel bewoners van De Kloosterhof en De Vlaswiek maken vaak een ommetje door de tuin en houden dan even halt bij Maria om even te bidden of een kaarsje op te steken. ,,Ik ben een echte Maria-fan en ik weet zeker dat Maria echt helpt", verzekert Tineke van der Heijden. Sinds ze in 2002 naar een aanleunwoning in De Kloosterhof verhuisde, voelt ze zich betrokken bij de Mariagrot, die in haar ogen de status van klein monument zou moeten krijgen. ,,Dan kan het onderhoud beter geregeld worden en zorgen de gemeente en WSD voor het groenbeheer", stelt de Liempdse.

SCHEUREN

Van der Heijden is blij dat de gemeente Boxtel positief heeft gereageerd op een door alle medebewoners ondertekende brief en bereid is geld uit te trekken voor het herstel van de Mariagrot. ,,Klimop heeft de grot helemaal van binnenuit overwoekerd waardoor de stenen rondom het beeld van Maria scheuren. Als er niets gebeurt, stort de grot een keertje in." Met de bijdrage van de gemeente kan niet alleen de klimop verwijderd worden, ook worden metselaars ingeschakeld om de grot te herstellen. ,,De klimop is overal doorgedrongen en veroorzaakt grote scheuren", aldus Van der Heijden.

Vrijdag 14 december gaf ze het startsein voor de renovatie van de Mariagrot. Haar zoon Eric van der Heijden, die in Liempde Eco Groenvoorzieningen runt, ging met enkele zagen aan de slag om de klimop te verwijderen. Zijn bedrijf wordt vaker door de gemeente in de arm genomen om groenklussen te klaren. Ook beheert Eco Groenvoorzieningen enkele rotondes in Boxtel. Van der Heijden laat zien dat de klimop al enkele decennia welig tiert in en om de Mariagrot. ,,Als je de jaarringen van de dikste takken telt, kom je zo op vijftig jaar", zegt de Liempdenaar.

De dikste takken worden zowel machinaal als handmatig verwijderd met de zaag. En daarna zullen met de snoeischaar de meeste kleine takken weggehaald moeten worden. De klimop ligt als een dikke deken over de 'rotsen'. ,,Het is een flinke klus", zegt Tineke van der Heijden. ,,Maar het is goed dat het nu kan gebeuren. Als er geen actie was ondernoemen, waren we te laat geweest en was dit monumentje verloren gegaan."

Na de renovatie zal Maria weer pronken in de grot. En Bernadette zal weer vrij zicht hebben op Onze Lieve Vrouw van Lourdes.