Bron: website roermond.nl

Datum: 8 juni 2018

Op de bovengenoemde datum stond de hieronder vermelde informatie op de bovengenoemde website:


Stadspark De Kartuis is een prachtig ommuurd park midden in het stadscentrum van Roermond.

Midden in het stadscentrum, verscholen achter oude kloostermuren ligt Stadspark de Kartuis. De ingang van het park is gelegen aan de Voogdijstraat. Het park is (van 1 mei tot 1 oktober) dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ben je in het stadscentrum voor een boodschap, neem dan ook eens een kijkje in dit stadspark.

Het is een prima plek om even rustig op een bankje te genieten en de pracht van de natuur in je op te nemen. Het park is een toevluchtsoord voor diverse zangvogels die er dan ook hun nestjes bouwen en jongen grootbrengen. Heel bijzonder is de vegetatie die aan de muren groeit. De muur van dit park is een van de weinige plekken in Nederland waar de pijlscheefkelk nog voorkomt. De vele bloemperken trekken tevens een groot aantal insecten en vlinders.

Het park herbergt een schat aan culturele en archeologische waarden. Veel hiervan (monnikcellen, middeleeuwse woningen, schuren en kruisgangen) ligt onder de grond. Een monnikcel is opgegraven en in de bestrating zichtbaar gemaakt. Enkele devotiekapellen uit de 19de eeuw staan verspreid over het terrein. Verder wordt het park verfraaid door diverse moderne en oude beelden.